B.A.P

B.A.P

FT Island

FT Island
Five Treasure Island

Wednesday, February 2, 2011

segalanya tentang SENYUMan =)

SALAM wahai VIP2 KU...
lau korg ngah murung2..korg tgok gbr kucing comel kat bawah ni..ehehee..mesti korg SENYUM lebor...
hee ~~~ CUTE an ?? =)
Actually,,nk cter kat korg pasal SENYUM ni..


korang baca ni k :-
Senyum adalah riak wajah yang ditunjukkan manusia biasanya ketika gembira. Senyum ditunjukkan dengan mulut, dan boleh juga dengan mata.
Orang tersenyum kerana banyak sebab, misalnya kerana jenaka atau tersenyum ketika gambar diambil. Namun, kadang-kadang orang tersenyum untuk menutup perasaan yang memalukan. Senyum sering boleh digunakan sebagai tanda keyakinan diri, tanda persetujuan atau sebagai tanda kebahagiaan. Nabi Muhammad s.a.w. pernah berkata bahawa """"''Senyum kepada saudaramu adalah sedekah"

menurut Kajian sains :-

* Semasa seseorang itu senyum, 16 otot muka digerakkan untuk membentuk senyuman manis berbanding 43 otot digunakan apabila muka seseorang itu masam. Ia juga merangsang pengeluaran endorphins (sejenis bahan kimia yang dihasilkan oleh otak untuk mengurangkan rasa sakit).
* Senyum mampu mengubah mood kita. Dalam bidang psikologi terdapat teori yang disebut 'maklumbalas wajah' (facial feedback). Hipotesis ini menegaskan bahawa 'pergerakan wajah secara sendirinya menyediakan maklumat persekitaran yang lengkap untuk menentukan pengalaman emosi'. Menurut Davis dan Palladino, ia bermaksud maklumbalas dari ekspresi wajah seseorang akan mempengaruhi emosi dan perlakuannya. Berdasarkan teori ini maka boleh disimpulkan bahawa mood seseorang boleh ditingkatkan dengan senyuman.
* Guillaume Duchenne (1806-1875), ahli neurologi Perancis merupakan seorang pakar dalam elektro-diagnosis dan elektro-terapi telah membuat kajian berkaitan senyuman. Beliau telah membuat perbandingan anatomi terhadap senyuman asli dan senyuman palsu. Berdasarkan keputusan yang diperolehi, beliau mendapati bahawa senyuman sebenar yang terhasil daripada rasa gembira dan bahagia bukan sahaja menggerakkan otot-otot di bahagian mulut, malahan juga otot di bahagian pipi dan mata. Berbanding senyuman palsu yang hanya melibatkan otot sekitar mulut. Senyuman Duchenne (Duchenne smile) telah diambil bersempena nama beliau.
* Satu lagi kajian berkaitan senyuman telah dilakukan oleh penyelidik-penyelidik di Wayne State University, Michigan terhadap 230 orang pemain besbol yang tercetak gambar mereka di majalah Baseball Register pada tahun 1950an.

* Penyelidik membahagikan mereka kepada tiga kumpulan iaitu :-
i) tidak senyum,Didapati bahawa bagi kategori 'tidak senyum' secara puratanya hidup sehingga 72.9 tahun,
ii) senyum separuh iaitu hanya otot mulut sahaja yang terlibat dan  kemudian para penyelidik membandingkan gambar dengan jangka hayat pemain.  kategori 'senyum separuh' purata hidupnya 75 tahun
iii) tersenyum lebar iaitu dengan mengangkat otot pipi dan sekitar mata.mereka yang dalam kategori 'tersenyum lebar' hidup sehingga umur 79.9 tahun secara puratanya. Tujuh tahun lebih lama berbanding rakan-rakan mereka yang tidak senyum. Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Psycological Science ini menegaskan bahawa senyuman palsu tidak menyumbang kepada kesan yang sama.

So,,korang kena la ikhlas erk lau nk senyum..N senyum2 la selalu..x kena bayar p0n..=)
OK LA...LOVE U ALL,MY VIP..
ADIOSSSSSSSSSSSSS........

No comments:

Post a Comment